Każda sztuka kulinarna znamionuje się własnymi obyczajami, zwyczajami i czynnościami, które wykonuje się z największą starannością. W tym i kuchnia polska. To przykre, nie każdy rodzimy Polak zna się na kuchni narodowej choć w pięćdziesięciu procentach. Dla wielu z nas kuchnia staropolska jest dosyć uboga i łatwa. Większości z nas jednoczy się tylko z pierogami (które są bardzo cenione na całym świecie), schabowym, mizerią oraz ziemniakami. Nic bardziej błędnego. Pierogi uznaje się za krajowe, zwłaszcza z powodu podawania ich na terenach kraju. Jednakowoż nie bez powodu jedna z odmian pierogów nosi nazwę ruskie. Według historyków oraz koneserów kuchni lokalnej, pierogi zostały niegdyś sprowadzone ze Wschodu – być może z Rusi. Mimo to oraz tak w Europie lub w Stanach Zjednoczonych są one jednoczone najczęściej z Polską. Można dostać je w wyjątkowych krajowych sklepach w Stanach Zjednoczonych. Być może Polacy znają bardzo dobrze smak schematycznych pierogów ruskich czy też jakichkolwiek innych, ale gdy mamy je na co dzień na naszych stolikach ciężko jest nam docenić ich wartość. W końcu to jedynie jedzenie. Jednak dla niektórych z nas to jest aż jedzenie. Szczególnie dla fanatyków oraz degustatorów, którzy przez pełne życie wypróbowali setki różnorodnych potraw, reprezentatywnych dla rozmaitych części Europy czy świata. restauracja z polską kuchnią Kraków Skupmy się niemniej jednak ponownie na charakterystyce kuchni polskiej. Wszelkie towary oraz składniki używane przez wieki przez lokalne kury domowe tak de facto niewiele się zmieniły. Nie mamy tutaj na myśli techniki jaką są wytwarzane – na przykład jogurty.
Zobacz film